De Growth Tracker uitgelegd in vijf minuten

1. Wat is de Hylyght Growth Tracker?

Two children of different stature in American football outfit

Figuur 1: Sporters van dezelfde leeftijd kunnen een verschillend maturiteitsstatus hebben

Tussen de leeftijd van 10 en 16 jaar ondergaan sporters de puberteit, wat gepaard gaat met een groeispurt. De timing van deze groeispurt verschilt echter sterk van persoon tot persoon. In hetzelfde jeugdteam kunnen er dus sporters zitten die vroeg matuur zijn en al hun volwassen lengte hebben bereikt, terwijl andere sporters van dezelfde leeftijd laat matuur zijn en nog maar net aan hun groeispurt beginnen. Hoewel deze jeugd sporters in hetzelfde team spelen, verschillen hun fysieke vaardigheden en trainingsbehoeften sterk van elkaar. Hylyght heeft daarom de Growth Tracker ontwikkeld: een praktisch hulpmiddel om de groeisnelheid en maturiteit van jeugd sporters efficiënt te monitoren.

2. Waarom is het belangrijk om groei en maturiteit op te volgen

Het opvolgen van de groeisnelheid en maturiteit van jeugd sporters is essentieel om:

  • Een trainingsomgeving te creëren die past bij de fysieke maturiteit
  • Het risico op groei-gerelateerde blessures te verminderen
  • Rekening te houden met de effecten van maturiteit bij talentherkenning

Een trainingsomgeving creëren die past bij de fysieke maturiteit

Verschillen in fysieke maturiteit zorgen ervoor dat vroeg mature sporters te veel vertrouwen op hun fysieke kracht, waardoor ze hun technische en tactische vaardigheden minder ontwikkelen. Tegelijkertijd ervaren laat mature sporters minder succes en kunnen ze hierdoor zelfs afhaken. Om het competitieve evenwicht te herstellen, kunnen sporters worden gegroepeerd op basis van hun biologische leeftijd (fysieke maturiteit) in plaats van hun chronologische leeftijd, door middel van bio-banding. Bio-band trainingen en toernooien hebben namelijk een positief effect op de ontwikkeling en leerervaringen van zowel vroeg als laat mature sporters. Bio-banding mag echter niet ter vervanging komen van de bestaande leeftijdscategorieën. Er moet immers ook rekening gehouden worden met de mentale ontwikkeling en technische vaardigheden van de jeugdsporters.

Figuur 2: Voorbeeld van bio-banding. Bron: YouTube, ‘Bio-Banding Opens More Avenues in Player Development’ Op Youtube

Het risico op groei-gerelateerde blessures verminderen

Rond de periode van de groeispurt beginnen sporters vaak intensiever en meer sportspecifiek te trainen. Helaas is dit ook het moment waarop jeugd sporters vatbaarder zijn voor blessures, wat heeft geleid tot een hogere prevalentie van blessures tijdens de piekgroei. Door de groeisnelheid en maturiteitsstatus te monitoren, kunnen sporters met het hoogste risico op groei-gerelateerde blessures gerichte alternatieve trainingsprogramma’s krijgen om de trainingsbelasting te verminderen. Dit kan worden bereikt door onder andere:

  • Het verminderen van intensieve activiteiten zoals sprinten en springen.
  • Meer aandacht te geven aan technische en tactische aspecten.
  • Te focussen op balans, mobiliteit, coördinatie en romp-stabiliteit.
  • Te trainen op zachte ondergronden

Talent detectie

Vroeg mature sporters, die groter, sterker en sneller zijn dan hun leeftijdsgenoten, presteren meestal beter in wedstrijden en zijn daardoor oververtegenwoordigd in talentselecties. Door deze selectiebias lopen jeugdopleidingen het risico te investeren in gemiddeld getalenteerde vroeg rijpe sporters ten koste van meer getalenteerde laat rijpe sporters. Met de Growth Tracker kan de maturiteitsstatus van jeugd sporters worden meegenomen bij het beoordelen van hun vaardigheden ten opzichte van leeftijdsgenoten. Bovendien kan een schatting van de volwassen lengte helpen bij het begeleiden van sporters naar een geschikte sport of positie binnen hun sport.

3. Hoe Hylyght het opvolgen van groei en maturiteit ondersteunt

Hylyght helpt experts in 3 cruciale stappen om op een wetenschappelijke en data-gedreven manier te werken:

  • Meet sporters regelmatig en nauwkeurig
  • Evalueer de resultaten volgens de laatste wetenschappelijke bevindingen
  • Begeleid sporters met duidelijke individuele en team rapporten

Meten

Wij raden aan om de lichaamslengte van jeugd sporters elke 2 à 3 maanden te meten. Om de resultaten efficiënter te verzamelen, hebben we de Hylyght test app ontwikkeld. Met deze tool kun je resultaten vanaf elk apparaat direct opslaan in het online platform. Bovendien kan dataverzameling worden geautomatiseerd door de Seca286 aan het Hylyght-platform te koppelen

A person manually measuring stature on the left, and the connected seca device on the right

Figuur 3: Links: Dataverzameling met een handmatige stadiometer. Rechts: Geautomatiseerde dataverzameling met het Seca286-toestel. Beide methoden sturen gegevens direct naar het Hylyght-platform

Evalueren

Op de resultatenpagina van het Hylyght-platform worden de belangrijkste variabelen voor het monitoren van groei en maturiteit van jeugd sporters automatisch berekend. Het platform biedt de mogelijkheid om sporters te sorteren op basis van biologische leeftijd of %PAH (wat de implementatie van bio-banding vergemakkelijkt), en toont waarschuwingen om aan te geven welke sporters momenteel een verhoogd risico lopen op groei gerelateerde blessures.

Example of the interactive Growth Tracker result page (showing mock data)

Figuur 4: Voorbeeld van de interactieve Growth Tracker resultatenpagina (fictieve resultaten)

Begeleiden

Om de communicatie van de resultaten te vereenvoudigen, kunnen teamrapporten als pdf worden gedownload en rechtstreeks naar de coaches worden verstuurd. Deze rapporten bieden een snel en eenvoudig overzicht voor de coaches over de sporters in hun team. Individuele rapporten kunnen ook worden gedeeld met de sporters en/of hun ouders.

Screenshots of the group reports and the individual report of the Hylyght Growth Tracker

Figuur 5: De Hylyght Growth Tracker rapporten per team en voor een individu

Wil je meer leren over de theorie achter de growth tracker? Bekijk The theory behind tracking growth and maturity (in het engels)

Wil je meer leren over hoe je met deze resultaten aan de slag kan? Bekijk onze praktische gids hoe interpreteer ik de resultaten van de growth tracker

⤶ Back to the Growth Knowledge Base